Kulinarne triki – jak ratować przetwory?

przetwory

Wyrzucić czy ratować? Najprościej byłoby wyrzucić, jednak gdy pleśń nie zdążyła się jeszcze rozwinąć (1% zepsutych owoców jest zawsze dopuszczalny) warto skorzystać z kilku sprawdzonych kulinarnych trików, dzięki którym Twoje przetwory przetrwają dłużej. Najważniejsze, by często sprawdzać stan naszych przetworów w spiżarniach. 

Plamka pleśni

Jeśli zauważysz na powierzchni plamkę pleśni natychmiast otwórz słoik i wybierz ją łyżeczką wraz z 1 centymetrową warstwą przetworu. Jego pozostałą część natychmiast przesmaż lub gotuj przez 15 minut. Zanim umieścisz przetwór w słoiku z powrotem, dokładnie umyj go wodą z sodą i wyparz. W tym wypadku przetwór najlepiej zjeść od razu.

Fermentacja alkoholowa

Jeśli z dżemu wydobywa się zapach alkoholu, a na powierzchni dżemu zaczęły pojawiać małe bańki dwutlenku węgla, to znak że zaszła fermentacja alkoholowa. Dodaj do przetworu 1-2 łyżki cukru na słoik i podgotuj lub przesmaż.

Pleśń na całej powierzchni

Tym razem żadna metoda nie pomoże. Natychmiast wyrzuć przetwór. Powstałe w nim substancje są niejadalne, trujące, a nawet mogą okazać się rakotwórcze.

Kompot

Jeśli na kompocie pojawi się mała plamka pleśni, zbierz ją łyżką, nie mącąc zalewy. Kompot ponownie przegotuj i szybko spożyj.

Gdy w Twoim kompocie znajdują się truskawki, wiśnie czy śliwki, a ich górna warstwa zaczyna zmieniać kolor, to znak że owoce te mają tendencje do psucia się. Sprawdź czy nie zmienił się ani smak ani zapach kompotu. Jeśli nie, to wylej kompot ze słoika, ponownie przegotuj i szybko zużyj.

Pasteryzowane owoce

Jeśli owoce po pasteryzacji od razu opadają na dno to oznacza to że zamknięcie nie jest szczelne. Jeśli ponownie przeprowadzisz proces pasteryzacji, owocom nic się nie stanie.

Kiszone ogórki

Gdy kiszone ogórki pokryje, musisz ją jak najszybciej usunąć. Jeśli jednak cały czas powraca i szybko się rozwija, wyjmij ogórki i wyrzuć te miękkie. Resztę dokładnie umyj i włóż do słoika do pasteryzacji. Zalewę z ogórków przelej przez gęste sito, ponownie zagotuj i zalej ogórki. Szczelnie zamknij ogórki, pasteryzuj przez około 15 minut i odstaw do schłodzenia.

 

Przeczytaj również

gotowanie na parze Kulinarne triki – gotowanie na parze 25 kwietnia 2016
jak gotować makaron? Jak ugotować idealny makaron? 1 marca 2016