Kulinarne triki – najlepsza papryka na zimę: przepisy

papryka

Paprykę na zimę możesz przygotować pod różnymi postaciami. Tradycyjny sposób to papryka konserwowa, inaczej marynowana. Do wariacji na temat marynaty możesz dodać np. miód bądź czosnek.

Przepis na paprykę konserwową

Przepis na paprykę konserwową na 10 słoików o pojemności 1 l obejmuje następujące składniki:

  • 5 kg papryki,

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 15 szklanek wody,
  • 4 łyżeczki soli niejodowanej,
  • 2 i 1/3 szklanki cukru,
  • 30 ziaren pieprzu,
  • 12 liści laurowych,
  • 25 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżeczki gorczycy,
  • olej rzepakowy (po 3 łyżki na każdy słoik).

Umyj i wyparz słoiki. Składniki na zalewę umieść w dużym garnku. Mieszaj dotąd, aż cukier się rozpuści. Wstaw na gaz i gotuj przez 10 minut.

Umyj i obierz paprykę (opcjonalnie). Pokrój warzywa w ósemki, bądź jeśli są mniejsze, w ćwiartki. Ciasno ułóż paprykę w słoikach. Zalej ją jeszcze gorącą zalewą. Na wierzch papryki w każdym słoiku dolej po 3 łyżki oleju.

Zakręć słoiki i zapasteryzuj je. Możesz to zrobić w piekarniku. Nagrzej go do 125°C i piecz przez 40 minut. Pasteryzację przeprowadzisz także wstawiając słoiki do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików) i gotując je przez 15-20 minut.

Papryka konserwowa z miodem

 Do przygotowania papryki konserwowej z miodem potrzebujesz:

  • 2,5 kg papryki,
  • ziela angielskiego,
  • liści laurowych,
  • oleju,
  • pieprzu ziarnistego.

Zalewę zrobisz z:

  • 2 szklanek octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżek soli,
  • 2 łyżki miodu.

Umyj i wyparz słoiki. Oczyść paprykę i usuń z niej nasiona. Pokrój na ósemki bądź ćwiartki, w zależności od rozmiaru warzyw. Włóż do słoików. Do każdego ze słoików dodaj 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2 ziarenka pieprzu oraz 1 łyżeczkę oleju.

Wymieszaj składniki na zalewę, tj.: wodę, sól, ocet, miód oraz cukier. Zagotuj ją i zalej paprykę w słoikach. Zakręć słoiki i wstaw je do garnka. Zapasteryzuj w garnku z wodą nalaną do 3/4 wysokości słoików. Gotuj przez 10 minut.

Papryka konserwowa z czosnkiem: przepis

 Przepis na paprykę konserwową z czosnkiem (3 półlitrowe słoiki) obejmuje składniki takie jak:

  • 1 kg papryki,
  • 4 główki czosnku,
  • gorczycę,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • rozmaryn,
  • 100 ml octu 10%,
  • 10 dag cukru,
  • 0,5 l wody,
  • 1 łyżkę soli,
  • pieprz ziarnisty.

Umyj i wyparz słoiki. Oczyść paprykę i usuń z niej nasiona. Pokrój w paski. Obierz czosnek. Włóż paprykę do słoików, dodając sporo ząbków czosnku. Do każdego ze słoików dodaj po kilka ziaren gorczycy, pieprzu, ziela, rozmaryn i liść laurowy.

Zagotuj wodę, cukier, sól i ocet przez 10 minut. Tak powstałą zalewą zalej paprykę
w słoikach. Zakręć słoiki i pasteryzuj je w wodzie przez 25 minut. Woda powinna zakrywać słoiki do 3/4 ich wysokości.