Kulinarne triki – majonez nie jedno ma imię

majonez

Dzięki niemu zwykła kanapka lub sałatka nabiera smaku. Kremowa konsystencja i delikatny smak z powodzeniem podkreślą smak warzyw. W porównaniu ze sklepowymi majonezami ten domowy jest o niebo lepszy i smaczniejszy, a także zdrowszy. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które udowodnią Ci, że majonez może być mniej kaloryczny niż się wydaje

Czy zdrowo się odżywiając trzeba całkowicie zrezygnować z majonezu?

Ponieważ głównym składnikiem majonezu jest tłuszcz (olej) oznacza to, że jest on kaloryczny. Jednak nawet w zróżnicowanej i zbilansowanej diecie może znaleźć się miejsce dla majonezu – o ile będzie jedzony sporadycznie i w niewielkich ilościach.

Przepis na domowy majonez:

Składniki:

  • 500 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 żółtko jaja kurzego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny/ octu winnego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu mielonego.

Sposób przygotowania:

Jajko umyj lub sparz wrzątkiem, a następnie oddziel żółtko od białka i przełóż je do wysokiego słoika lub pojemnika blendera. Dodaj musztardę, ocet, sól i pieprz. Całość miksuj blenderem. Po chwili zacznij dolewać powoli i małym strumieniem olej. Miksuj do momentu, aż majonez będzie gęsty i jednolity. Gotowy majonez można przełożyć do małych słoików i przechowywać w lodówce do 7 dni. Jeśli wolicie mniej gęsty majonez wystarczy, że dodacie mniej oleju.

Majonez ze słonecznika

Składniki:

  • 150 g łuskanego słonecznika,
  • 150 ml wody,
  • 150 g oleju lub oliwy,
  • 1/3 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka syropu klonowego/ miodu,
  • szczypta kurkumy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gorczycę zmiel w blenderze lub rozgnieć w moździerzu jak najdrobniej, następnie przy pomocy blendera zmiel słonecznik na mąkę. Wymieszaj w wysokim pojemniku lub słoiku słonecznik z gorczycą i dodaj do nich pozostałe przyprawy i dalej miksuj stopniowo dolewając wodę. Całość powinna przypominać swoją konsystencją śmietanę. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj sok z cytryny i syrop klonowy. Gdy otrzymana mieszanina będzie dobrze wymieszana i pozbawiona grudek można  zacząć stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej lub oliwę cały czas kontynuując miksowanie. Gotowy majonez można na koniec jeszcze doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą lub musztardą w zależności od indywidualnych preferencji.

Jaglany majonez

Składniki:

½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,

2 kopiate łyżki słonecznika,

¾ szklanki oleju

½ szklanki wody,

4 łyżki soku z cytryny,

1 łyżka miodu,

1 łyżeczka gorczycy lub musztardy

szczypta soli

Sposób przygotowania:
Do wysokiego pojemnika przełóż wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, i zmiksuj na jak najgładszą pastę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dolewaj olej i miksuj do otrzymania gęstej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.