Dzięki niemu zwykła kanapka lub sałatka nabiera smaku. Kremowa konsystencja i delikatny smak z powodzeniem podkreślą smak warzyw. W porównaniu ze sklepowymi majonezami ten domowy jest o niebo lepszy i smaczniejszy, a także zdrowszy. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które udowodnią Ci, że majonez może być mniej kaloryczny niż się wydaje
Czy zdrowo się odżywiając trzeba całkowicie zrezygnować z majonezu?
Ponieważ głównym składnikiem majonezu jest tłuszcz (olej) oznacza to, że jest on kaloryczny. Jednak nawet w zróżnicowanej i zbilansowanej diecie może znaleźć się miejsce dla majonezu – o ile będzie jedzony sporadycznie i w niewielkich ilościach.
Przepis na domowy majonez:
Składniki:
- 500 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 żółtko jaja kurzego,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki soku z cytryny/ octu winnego,
- ½ łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu mielonego.
Sposób przygotowania:
Jajko umyj lub sparz wrzątkiem, a następnie oddziel żółtko od białka i przełóż je do wysokiego słoika lub pojemnika blendera. Dodaj musztardę, ocet, sól i pieprz. Całość miksuj blenderem. Po chwili zacznij dolewać powoli i małym strumieniem olej. Miksuj do momentu, aż majonez będzie gęsty i jednolity. Gotowy majonez można przełożyć do małych słoików i przechowywać w lodówce do 7 dni. Jeśli wolicie mniej gęsty majonez wystarczy, że dodacie mniej oleju.
Majonez ze słonecznika
Składniki:
- 150 g łuskanego słonecznika,
- 150 ml wody,
- 150 g oleju lub oliwy,
- 1/3 łyżeczki gorczycy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka syropu klonowego/ miodu,
- szczypta kurkumy,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Gorczycę zmiel w blenderze lub rozgnieć w moździerzu jak najdrobniej, następnie przy pomocy blendera zmiel słonecznik na mąkę. Wymieszaj w wysokim pojemniku lub słoiku słonecznik z gorczycą i dodaj do nich pozostałe przyprawy i dalej miksuj stopniowo dolewając wodę. Całość powinna przypominać swoją konsystencją śmietanę. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj sok z cytryny i syrop klonowy. Gdy otrzymana mieszanina będzie dobrze wymieszana i pozbawiona grudek można zacząć stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej lub oliwę cały czas kontynuując miksowanie. Gotowy majonez można na koniec jeszcze doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą lub musztardą w zależności od indywidualnych preferencji.
Jaglany majonez
Składniki:
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
2 kopiate łyżki słonecznika,
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody,
4 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka gorczycy lub musztardy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do wysokiego pojemnika przełóż wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, i zmiksuj na jak najgładszą pastę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dolewaj olej i miksuj do otrzymania gęstej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.