Czy wiesz, jak przygotować mięso przed pieczeniem na grillu? Sprawdź, jak zrobić do niego marynatę i sprawić, że danie będzie soczyste. Dowiedz się też, w jaki sposób grillować ryby. Nigdy nie próbowałeś owoców z grilla? Najwyższy czas, aby to zmienić.
Marynata do mięs z grilla
Wiele marynat do mięs z grilla jest przygotowywana z alkoholem. Zmiękcza on mięso, a dodatkowo nadaje ciekawego aromatu. Zalewę można przygotować z białego lub czerwonego wina, ale też z octu balsamicznego lub oliwy. Do któregoś z wymienionych wyżej składników wystarczy dodać ulubione i pasujące do wybranego mięsa zioła. W marynacie może znaleźć się również tabasco, sos pomidorowy lub sojowy.
Pamiętaj o tym, że mięso nabierze smaku, jeśli włożysz je do marynaty co najmniej dobę przed planowanym grillem.
Przygotowanie mięsa na grill
Przygotowanie mięsa na grill obejmuje, oprócz zamarynowania go, podział na części. Duże kawałki będą piekły się dłużej. Najlepiej jest podzielić mięso na steki nie grubsze niż 2 cm. Ta zasada dotyczy schabu, karkówki i wołowiny. Polędwicę – zarówno wołową jak i wieprzową – możesz pokroić trochę grubiej: na 3-4 cm. Jedynie drób może być ułożony na grillu w większych częściach. Pierś lub udo kurczaka piecze się dosyć szybko.
Jeśli lubisz wątróbkę, możesz zrobić z niej szaszłyki. Oczyść mięso. Dzień wcześniej namocz je w mleku, aby zmiękła i straciła swoją gorycz. Zanim nałożysz wątróbkę na szaszłyk, osusz ją i pokrój w plasterki. Do szaszłyków możesz dodać cebulkę i plasterek wędzonego boczku. Dopraw szaszłyk pod koniec grillowania pieprzem i solą. To w zupełności wystarczy.
Ryby na grillu
Ryba na grilla nie wymaga wielu przypraw. Potrzebne będą ci jedynie sól i pieprz. Skrop ją także sokiem z cytryny. Rybę podziel na części w zależności od jej rodzaju. Pstrąga grilluje się zwykle w całości. Natrzyj go ostrą suszoną papryką i czosnkiem, posól i dodaj pieprzu oraz soku z cytryny. W zależności od gustu możesz też dodać świeże zioła. Karpia podziel na dzwonka. Natrzyj go podobnymi przyprawami, co pstrąga. Mniejsze ryby możesz grillować w całości.
Najlepiej jest grillować ryby w folii. Dzięki temu będą soczyste i nie rozpadną się w trakcie pieczenia.
Jak grillować warzywa?
Jak grillować warzywa? Nie wymagają one większych przygotowań: zwykle wystarczy je dokładnie umyć i ułożyć na tackach lub w folii aluminiowej. Zaletą pieczenia w folii jest to, że warzywa zachowują wtedy wartości odżywcze.
Do grillowania idealnie nadają się cukinia, bakłażany, papryka, kolby kukurydzy, ale też pomidory.
Paprykę, cukinię i inne większe warzywa możesz z powodzeniem nadziać farszem. Włóż do nich mięso, ser lub ryż. Farsz przypraw ulubionymi ziołami.
Warzywa idealnie nadają się też na szaszłyki. Wystarczy je pokroić na plasterki i nadziać na dłuższy patyczek. Szaszłyki ułóż na tacce lub bezpośrednio na ruszcie.
Grillowane owoce
Rutynę na ruszcie z pewnością przełamią grillowane owoce. Możesz je opiekać bezpośrednio na ruszcie lub tackach, bez przypraw lub z nimi. Marynata do owoców na grilla to np. listki bazylii, mięty lub melisy i sok z cytryny.
Owoce możesz piec w skórce – w ten sposób grilluje się zazwyczaj jabłka i banany. Na grilla idealnie nadają się też owoce tropikalne: papaja, ananasa lub mango. Dobrym pomysłem będą też szaszłyki z różnych owoców.