Właściwie dobrane pojemniki na żywność przedłużą ich trwałość i zachowają aromat i smak. Równocześnie ułatwiają organizację pracy i utrzymanie porządku w kuchni. To nie tylko pomocny, ale również dekoracyjny dodatek, który potrafi odmienić każde wnętrze.
Pojemniki, puszki i słoje oraz dostępne są w wielu rozmiarach, wzorach i wariantach kolorystycznych. Jednak podczas ich zakupu największą uwagę należy zwrócić na materiał i jakość wykonania, szczelne zamknięcie czy możliwość stosowania w kuchence mikrofalowej lub mycia w zmywarce, a co najważniejsze atest lub certyfikat potwierdzający dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Starannie dobrane pojemniki pozwolą dłużej zachować świeżość produktów spożywczych, zachowają ich smak i aromat, zapobiegną zbrylaniu się, a także znacznie opóźnią ich wysychanie, więdnięcie i psucie. Wybór pojemników ze szczelną pokrywką zabezpieczą żywność przed pochłanianiem wilgoci, przenikaniem innych zapachów z otoczenia oraz przed atakiem moli spożywczych.
Materiały stosowane do produkcji pojemników i słojów muszą być bezpieczne, nie reagować z żywnością, nie zmieniać jej smaku, zapachu czy składu.
Szkło
Do wyboru są słoje, słoiczki i butelki. Funkcjonalny i praktyczny, a zarazem niezwykle estetyczny dodatek w kuchni. Słoje doskonale sprawdzą się do przechowywania cukru, bakalii, ryżu, makaronów i kasz. Apetycznie będą wyglądały w nich również ciasteczka i słodycze. W szczelnie zamykanych butelkach najlepiej przechowywać oliwę, ocet i sosy, należy jednak pamiętać, że powinny one znajdować się w chłodnym i zacienionym miejscu. Szkło jest gazoszczelne i całkowicie bezpieczne, nie reaguje z przechowywanymi artykułami, co jest istotną kwestią w przypadku alergików, dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.
Ceramika
Najczęściej wyposażone w pokrywkę z uszczelką, która wydłuża świeżość produktu oraz zapobiega mieszaniu się zapachów. Ceramiczne pojemniki sprawdzą się podczas przechowywania aromatycznych ziół i przypraw, kaw, herbat, a także nasion roślin strączkowych i ciasteczek.
Metal
Dzięki puszkom w łatwy i szybki sposób można zagospodarować miejsce nawet w najmniejszej kuchni. W metalowych pojemnikach najlepiej przechowywać herbatę, kawę, cukier, mąkę, musli, makarony, kasze, płatki śniadaniowe, grzanki oraz chleb. Równocześnie doskonale zachowują świeżość i aromat domowych wypieków.
Pojemniki próżniowe
Odessanie powietrza z wnętrza opakowania zapewnia dłuższe zachowanie świeżości żywności, jej wartości odżywczych, smaku i aromatów. Szczelne opakowanie zapobiega wysychaniu nawet tak delikatnych produktów jak warzywa i owoce. Przechowywana w ten sposób kawa czy herbata na dłużej zachowa swój intensywny smak i aromat. W pojemnikach próżniowych można zamykać również mięso, wędliny, ryby czy sery.
Kuchenne pojemniki znacznie ułatwiają organizację i pracę w kuchni, a przechowywana w nich żywność na dłużej zachowuje świeżość i walory smakowe, równocześnie będąc zabezpieczona przed zanieczyszczeniem lub atakiem szkodników. Szeroki asortyment i różnorodność rozmiarów umożliwia przechowywanie wielu rodzajów artykułów spożywczych, a estetyczne wykonanie doda stylu każdemu kuchennemu wnętrzu.