Prawidłowe ułożenie produktów spożywczych w lodówce przedłuża ich trwałość, zapobiega utracie smaku i jędrności, a także pozwala uniknąć marnowania żywności. Ze względu na występujące różnice temperatur wewnątrz lodówki, każdy produkt powinien mieć swoje stałe przypisane miejsce.
Jak dbać o porządek w lodówce
Podstawowa zasada o której należy pamiętać to – Im wyższa półka, tym wyższa temperatura. Dlatego nie należy ustawiać na różnych półkach produktów z tej samej kategorii, bo może to doprowadzić nawet do ich zepsucia. Bardzo ważne jest aby nie zapominać, że rozkład temperatur w lodówce nie jest związany z umiejscowieniem zamrażalnika. Aby lodówka spełniała swoje zadanie nie należy jej przepełniać. Do utrzymania stałej temperatury w obrębie konkretnych półek niezbędna jest ciągła cyrkulacja powietrza. W przypadku ciasno ułożonych produktów i ich zbyt dużej ilości, tempera tura może wzrosnąć w jednej części lodówki, a spaść w drugiej. Niezbędne jest również dbanie o higieną lodówki. Co jakiś czas należy ją rozmrozić i przemyć
Jakie produkty przechowywać na poszczególnych półkach?
- Na najwyższej półce powinno się umieszczać produkty wymagające wyższej temperatury (dżemy, powidła, ciasta) oraz te o długim terminie ważności i zamknięte w szczelnych opakowaniach. Na tej półce należy układać również jogurty, kefiry czy maślanki.
- Gotowe potrawy (zupy, mięsa, sosy), wędliny, sery żółte i twarogowe oraz mleko najdłużej zachowają świeżość jeśli zostaną umieszczone na środkowych półkach.
- Najniższa półka jest najchłodniejszym miejscem w lodówce, dlatego zagwarantuje najdłuższą trwałość produktów takich jak: świeże mięso i ryby, pokrojone owoce i warzywa, czy produkty w otwartych opakowaniach. Na tej półce należy również umieszczać produkty rozmrażane, aby zapobiegać namnażaniu drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Warzywa i owoce najlepiej układać w szufladach. Na wyższych półkach istnieje ryzyko ich przemrożenia. Należy pamiętać, że w temperaturze chłodniczej przechowuje się tylko w pełni dojrzałe warzywa i owoce.
- W obrębie drzwi lodówki panuje temperatura około 10-15 st. Celsjusza. Z tego względu należy umieszczać tam żywność nie wymagającą niskich temperatur jak sosy, napoje, oleje, jaja czy masło. Wiele osób w tym miejscu umieszcza mleko, do tego najczęściej otwarte, nie jest to dobry pomysł ponieważ wahania temperatur powstałe w wyniku otwierania i zamykania drzwi mogą prowadzić do jego zepsucia.
Podczas układania żywności w lodówce warto stosować metodę Pierwsze weszło- pierwsze wychodzi, najczęściej stosuje się ją w gastronomii i magazynach, ale również i w domu się sprawdzi. Polega to na układaniu z przodu produktów najwcześniej kupionych, a z tyłu tych późniejszych z dłuższym terminem przydatności do spożycia. Zapobiegnie to marnowaniu jedzenia i wyrzucaniu przeterminowanych produktów.