Kulinarne triki – pieczenie i gotowanie na parze

warzywa

Gotowanie na parze jest znane od wieków. Kiedyś potrawy przygotowywano nad gorącymi źródłami obecnie dostępnych jest wiele różnorodnych akcesoriów pozwalających korzystać z dobroci pary. W sklepach dostępne są specjalne wkładki, kosze, sita, zestawy i garnki do gotowania na parze. Niezależnie od wybranych akcesoriów i sposobu gotowania efektem jest zdrowy i lekkostrawny posiłek.

Zdrowe gotowanie z parą

Zalet gotowania na parze jest wiele. Najważniejszą z nich są mniejsze straty witamin i składników mineralnych rozpuszczalnych w wodzie w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem w wodzie. Dodatkowo warzywa gotowane w ten sposób pozostają jędrne i chrupiące, a mięsa i ryby nie wysychają jednocześnie zachowując cały swój aromat. Para wydobywa i podkreśla smak potrawy, co sprawia, że danie nie tylko świetnie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.

Co gotować na parze?

Łatwość tej metody obróbki termicznej żywności oraz doskonałe nawilżenie składników sprawiają, że tym sposobem można przyrządzić praktycznie wszystko. Zaczynając od warzyw, poprzez mięso, ryby po owoce morza.

Piecz z parą

Coraz więcej zwolenników zdobywa również pieczenie w piekarniku z dodatkiem pary. Identycznie jak w przypadku gotowania, pieczenie z parą korzystnie wpływa na smak i kolor potraw  jednocześnie zachowując chrupkość przygotowywanych produktów.

Para wodna ułatwia równomierne rozchodzenie się ciepła, co obniża zarówno czas, jak i temperaturę pieczenia. Rozgrzewając piekarnik należy pamiętać, aby ustawić temperaturę pieczenia o 20 °C niższą niż normalnie, a czas pieczenia zmniejszyć o około 10 minut.

Wypieki z piekarników z funkcją pieczenia z parą szybciej wyrastają i łatwiej się karmelizują. Z kolei zachowanie równowagi między temperaturą a wilgotnością pozwala otrzymać delikatne i soczyste mięso z przyjemnie chrupiącą skórką.

Jak wybrać najlepszy piekarnik parowy?

Po pierwsze powinien mieć możliwość połączenia tradycyjnego pieczenia z gotowaniem na parze. Należy uważać i wystrzegać się sprzętów, które tylko udają piekarniki parowe. Część z nich to zwykłe urządzenia do gotowania bez funkcji pieczenia.

Kolejną kwestią są programy lub systemy parowe. Możliwość zmiany programu i dostosowania ilości pary pozwala na osiągnięcie pożądanego efektu za każdym razem niezależnie od przygotowywanych produktów. Przykładowo, aby ciasto było delikatne i wilgotne potrzebuje więcej pary niż kawałek mięsa. Dostosowanie proporcji pary do gorącego powietrza gwarantuje osiągnięcie zachwycającego efektu.

Gotowanie lub pieczenie z parą to sama przyjemność! Wystarczy kilka minut, by cieszyć się i delektować przepysznymi i zdrowymi daniami pełnymi smaku i aromatu.

Przeczytaj również

Przesolona zupa? Kulinarne triki – przesolona zupa 10 marca 2016
pojemnik na kwiaty Kulinarne triki – domowy ogródek 1 czerwca 2016