Kulinarne triki – Idealne jajko w koszulce za każdym razem

jajko w koszulce

Jedno małe zwyczajne jajko można podać wiele sposobów. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, grzanek, zup, zapiekanek i dań obiadowych. Jego siła tkwi w prostocie, a jego przygotowanie nie wymaga wysokich zdolności kulinarnych. Jednocześnie, zapominając o którymś z etapów przygotowania, bardzo łatwo można je zepsuć. Jak przyrządzać jajko by za każdym razem było idealne?

Jajko w koszulce

Bardzo często pojawia się w różnych przepisach i programach kulinarnych. Delikatne, lekko ścięte białko i płynne żółtko są doskonałym ukoronowaniem praktycznie każdego dania. Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia – najważniejsze, by pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Jajko poszetowe krok po kroku

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 l wody
  • 2 łyżki octu

Na co należy zwrócić szczególną uwagę przed rozpoczęciem przygotowań? Jajko powinno być świeże  i mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na kilka minut przed gotowaniem. Następnie wbij je do miseczki. Wodę zagotuj w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodaj ocet, zmniejsz płomień  i zacznij mieszać wodę łyżką. Powinien utworzyć się wir. W środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i ponownie zmniejsz płomień – woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Jajko będzie gotowe po około 3 minutach. Ostrożnie wyciąg je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.  Osusz na ręczniku papierowym i od razu podawaj.

Jajko poszetowe z woreczka

Opcja dla osób, które nie są do końca pewne swoich zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 l wody
  • mały woreczek śniadaniowy
  • kilka kropli oliwy

Nastaw i zagotuj wodę. W tym samym czasie weź przygotowany woreczek i wysmaruj jego wewnętrzną stronę oliwą. Następnie wbij jajko do środka, nadaj mu kształt, zawiąż woreczek i włóż do ostrożnie do  wrzącej wody. Zmniejsz płomień palnika – woda nie powinna się zbyt mocno gotować. W zależności od rozmiaru jajko jest gotowe po ok 3-4 minutach.

Inne warianty jajka w koszulce

W tradycyjnej wersji czasami może być wyczuwalny delikatny posmak octu. Jednak bez większego problemu można zamienić ten składnik. Podobnie będzie działał sok z cytryny. Dodaje się taką samą jego ilość i postępuje identycznie jak w tradycyjnym przepisie. Niezwykle intrygującym i ciekawym pomysłem jest przygotowanie jajka poszetowego w wytrawnym czerwonym winie. W tym przypadku wino wykorzystuje się zamiast wody, a jajko nabiera kolory, smaku i aromatu wybranego wina. Bardziej zaawansowani amatorzy gotowania mogą spróbować zrobić jajko w koszulce tylko i wyłącznie w posolonej wodzie.