Kulinarne triki – gotowanie na parze

gotowanie na parze

Lista zalet gotowania na parze jest długa. Produkty przyrządzone w ten sposób zachowują wyższy poziom wskaźników odżywczych, witamin i minerałów. Podczas gotowania na parze zawartość witaminy C w warzywach zmniejsza się o 40%, w porównaniu do 70%, traconych podczas tradycyjnego gotowania. Warzywa gotowane na parze są nie tylko zdrowsze ale i smaczniejsze. Składniki odżywcze nie przedostają się wody, tylko pozostają w warzywie. Ten sposób przyrządzania potraw nie wymaga używania tłuszczu.

W czym gotować?

Najlepiej sprawdzi się specjalny garnek do gotowania na parze lub parowar. Do koszyka umieszczonego nad wodą wkładamy żywność. Garnek musi być szczelnie przykryty, by para wypełniła całe naczynie.

Jeśli nie posiadasz specjalnych akcesoriów, możesz wykorzystać  zwykły, duży garnek, do którego wystarczy wstawić naczynie żaroodporne. Na nim postaw talerz. Kluczem będzie w tym przypadku dobrze dopasowana pokrywka, która zamknie parę w środku naczynia.

Zawsze upewnij się czy pokrywka idealnie przylega do garnka. Jeśli para będzie wydostawać się na zewnątrz, czas gotowania wydłuży się.

Produkty powinny znajdować się minimum 2,5 cm nad wodą i nie mogą mieć z nią kontaktu. Mięso i ryby zawsze umieszczaj na samym dole, by soki które będą puszczać nie spływały na pozostałe składniki.

Co najlepiej gotować na parze?

Mięso, ryby, warzywa, owoce morza czy ryż świetnie nadają się do gotowania na parze. Niektóre warzywa np.: brokuły czy kalafior mogą rozpaść się lub rozmoknąć w wyniku tradycyjnego gotowania. Dlatego lepiej gotować je na parze. By wydobyć głębię smaku z warzyw warto do wody dodać zioła lub kostkę bulionową.

W przypadku ryb nie musimy się przejmować ich rodzajem, gdyż każdy z nich świetnie się nadaje. Jednak zamiast wody lepiej użyć bulionu, doprawionego ziołami. Dzięki temu ryba jest bardziej soczysta.

Owoce morza podczas gotowania puszczają dużą ilość soków, co czyni je idealnymi kandydatami do przygotowania na parze. Najlepszym sposobem na przygotowanie małży jest gotowanie ich w dużym garnku z małą ilością wina. Z połącznia wina i puszczonego przez małże sokiem powstanie pyszny sos.

Metoda En Papillote czyli gotowanie w papilotach

To jeden ze specjalnych sposobów przygotowywania posiłków na parze. Często stosuje się ją do przyrządzania ryb. Kawałki ryby owijamy w papier pergaminowy lub folię oraz, w sparzone wcześniej, liście sałaty, szpinaku i kapusty pekińskiej.

Jakość przede wszystkim

Jeśli chcemy gotować na parze szczególną uwagę musimy zwrócić na jakość i świeżość produktów.  Ten sposób przyrządzania żywności wyraźnie potęguje smak i aromat, zatem nawet najmniejszy kawałek zepsutego warzywa będzie mocno wyczuwalny.

Jeśli chcesz ugotować na parze mięso to pamiętaj, by wybierać delikatne i chude mięso. Dokładnie usuń z niego nadmiar tłuszczu i pokrój je w poprzek włókien.