Kulinarne triki – akcesoria ułatwiające gotowanie

deska do krojenia

Wiele osób lubi dobrze zjeść, ale nie lubi spędzać zbyt dużo czasu w kuchni na gotowaniu. Jeśli Ty również zastanawiasz się: Jak skrócić czas gotowania? Jak uprawnić pracę w kuchni? Odpowiedź jest prosta – z pomącą gadżetów i akcesoriów kuchennych! Może i nie skrócą czasu samego gotowania, ale znacznie przyspieszą przygotowanie składników dania i ułatwią późniejsze sprzątanie.

Mandolina, szatkownica i krajalnica

Nawet jeśli sprawnie posługujesz się nożem ręczne krojenie żywności zajmuje czas. Podobnie jest  w przypadku tarek. Wybierając jedną z trzech wymienionych opcji znacznie skrócisz czas przygotowania składników na daną potrawę. Dodatkową zaletą jest możliwość otrzymania precyzyjnej i równej kostki, wiórków czy plastrów. Mandoliny i szatkownice najlepiej sprawdzą się w przypadku warzyw, serów i jaj. Z kolei krajalnice głównie przeznaczone są do owoców. Najczęściej spotykanym modelem jest jabłko do krojenia na ósemki z jednoczesnym usunięciem gniazda nasiennego. Aktualnie dostępne są nawet specjalnie dopasowane do bananów, awokado i mango.

Deska

Jaka jest każdy widzi, ale nawet tak prostą rzecz można udoskonalić. W sklepach dostępne są deski z półeczkami, pojemniczkami lub szufladkami. Można do nich zsunąć już pokrojone produkty, które później z łatwością można przełożyć do garnka. Pojemniczki świetnie sprawdzą się również jako mini kosz na obierki – dzięki temu blat kuchenny pozostanie czysty bez konieczności ciągłego zbierania odpadków i czyszczenia zabrudzonej powierzchni. Warto zaopatrzyć się również w deskę z rowkami,  podczas krojenia odprowadzą nadmiar soku lub wody.

Zaparzacz do herbaty i ziół

Oprócz oczywistego zastosowania można go również wykorzystać w inny sposób. Gotując zupę, gulasz, risotto lub inną potrawę czasem zachodzi potrzeba dodania np. ziela angielskiego lub liści laurowych. Następnie po ugotowaniu trzeba je łowić i nie zawsze udaje się wybrać wszystkie. Aby temu zapobiec można umieścić przyprawy w zaparzaczu i tak „zapakowane” dodać do garnka. Pod koniec gotowania wystarczy go wyjąć i nie trzeba się martwić czy ktoś znajdzie w talerzu liść lub ziele. Zaparzacz powinien być silikonowy.

Uchwyt na łyżkę / chochlę

Chyba każdy to zna –  mieszasz potrawę w garnku lub na patelni, chcesz odłożyć łyżkę lub szpatułkę i nie masz gdzie. W efekcie łyżka ląduje na kuchence, desce lub w okolicy zlewu zostawiając wszędzie ślady, które następnie trzeba zetrzeć. Ten gadżet nie tylko ułatwi organizację pracy w kuchni, ale skróci czas sprzątania w trakcie i po zakończeniu gotowania. W uchwycie można umieścić łyżkę, chochlę lub szpatułkę. Będzie ona zawsze w zasięgu ręki gotowa do ponownego użycia, a pełne dno uchwytu zapobiegnie powstawaniu plam na blatach.

Wirówka do sałaty

Zamiast rozkładać świeżo umytą sałatę na suszarce lub ścierce i czekać, aż wyschnie można w kilkoma ruchami ręki błyskawicznie ją wysuszyć. Sałata będzie sucha i gotowa do wykorzystania. W wirówce można osuszać również inne warzywa liściaste jak szpinak lub jarmuż, a także szczypiorek i zioła.

Tacka do rozmrażania

To powinna być obowiązkowa pozycja w każdym domu. Tacka posiada podwójne dno, dzięki, któremu rozmrażane mięso lub ryba nie ma styczności z wodą i sokami. Zabezpiecza to przed  rozwojem drobnoustrojów, ponieważ to właśnie w tej wodzie rozmnażają się mikroorganizmy. Dzięki odseparowaniu produktu zmniejsza się ryzyko zatrucia pokarmowego.

Skoro można sobie ułatwić gotowanie to dlaczego z tego nie skorzystać i skupić się na jedzeniu? Praktyczne akcesoria kuchenne powinny znaleźć się w każdym domu. Dodatkowo większość nie tylko jest użyteczna i pomocna, ale również stylowo wygląda dodając kuchni stylu i charakteru.

Przeczytaj również

przetwory Kulinarne triki – jak ratować przetwory? 18 sierpnia 2016
gotowanie na parze Kulinarne triki – gotowanie na parze 25 kwietnia 2016